Typen sloten

Sloten zijn er in allerlei soorten en maten, maar toch valt het hele arsenaal aan sloten in enkele productcategorieën samen te vatten. We geven een bondig overzicht van de bekendste typen sloten.

Cilinderslot

Het bekendste type slot is wellicht wel het cilinderslot. Dit is een slot zoals je die in vrijwel elke voor- en achterdeur, schuur en garage zult vinden. Dit slot heeft een typische sleutelgat vorm.

Bontebaardslot

Een bontebaardslot zegt je wellicht niet veel, maar toch was het tot in de achttiende eeuw het meest gebruikte type slot ter wereld. Het werd oorspronkelijk door de Romeinen ontwikkeld en was het betrouwbaarste sluittechniek dat in die tijd voorhanden was.

De sleutel bestaat uit een baard met inkepingen. Wanneer de sleutel in het slot wordt gestoken en de inkepingen van de sleutel precies in de obstakels in het slot paste, kon het slot worden geopend. Het grote nadeel van dergelijke sloten was dat men eenvoudig een afdruk van het slot kon maken door met een zachte substantie te voelen hoe het profiel van het slot verliep. Op die manier waren de sleutels eenvoudig na te maken en waren de sloten derhalve niet echt veilig.

Combinatieslot

Een combinatieslot is ook wel bekend onder de naam cijferslot. In een dergelijk slot bestaat elke rij cijfers uit een ring waar die cijfers op geprint zijn. Onder één cijfer bevindt zich een inkeping. Wanneer alle cijfers in de juiste volgorde worden gedraaid zullen de inkepingen zich naast elkaar verbinden en kan het slot worden losgehaald. Er zijn talloze variaties op die slot uitgevonden. Zo zijn er cijfersloten met drie cijfers, maar ook cijfersloten met wel zes of soms nog meer cijfers. Ook zijn er combinatiesloten die met één draaischijf werken in plaats van ronde schijfjes die zich naast elkaar verbinden.