Bitumendak

Bitumen is een materiaal dat veel wordt gebruikt als dakbedekking op platte daken. Door zijn specifieke eigenschappen is het hier namelijk zeer geschikt voor.

Wat zijn de specifieke eigenschappen van bitumen?

Grappig om te vermelden is dat het gebruik van bitumen vele decennia teruggaat. Al in de oudheid werd het gebruikt om schepen waterdicht te maken. Op dit moment beschikt bitumen nog steeds over die extreem goede waterdichtheid. Daarnaast is het ook nog eens ijzersterk waardoor het bijna niet verweert en geschikt is om jarenlang als dakbedekking te kunnen gebruiken. Het voornaamste doel van dakbedekking is om lekkages te voorkomen, waaraan die grote sterkte zeer veel bijdraagt. Een andere eigenschap is dat bitumen eenvoudig aan talloze materialen blijft kleven. Het blijft daardoor goed liggen op daken en laat niet snel los.

Wat kost bitumen als dakbedekking?

Bitumen kost zo’n € 15 per vierkante meter, exclusief alle overige benodigde materialen. Merk ook op dat dit de kosten zijn waarbij arbeid niet is meeberekend. Er is vaak nog een dakdekker nodig om het bitumen te plaatsen waardoor de netto kosten vaak fors hoger worden. Aangezien de kosten per geval sterk verschillen in verband met de aanwezige ondergrond en de bereikbaarheid van het dak, is het aanbevolen om met een lokale dakdekker contact op te nemen en daar navraag te doen naar de prijs. Mocht je overwegen het plaatsen van bitumen daadwerkelijk uit te besteden, dan doe je er verstandig aan om meerdere offertes op te vragen. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor de bitumen dakbedekking.